Jesús Moncho Pascual

Quan la dreta perd en les urnes

Quan la dreta perd en les urnes, la terra tremola. Millor dit, fan que tremole. Com és això? La dreta té una concepció del món que acaba en allò  de “tots estem obligats a complir la llei”. És a dir, hi ha el que hi ha, són conservadors. Sense advertir que el món és dinàmic, canviant, i que progressivament s’hi generen situacions distintes, potser d’inestabilitat, també d’exclusió o precarietat. I aquí és on entra l’Estat (tots) per tractar de corregir-ho, amb allò que s’anomena Estat del Benestar o Social, que no és altra cosa que un camp de conciliació, un escenari de recuperació i integració de tots els components de la col·lectivitat. La qual cosa implica optar per unes determinades actuacions (lleis) econòmiques, socials i polítiques. O siga, adaptar-se a allò nou, canviar. Però, clar!, això és matèria dels innovadors, dels progressistes, no dels conservadors.

Què fan estos? Com que són partidaris que la realitat no canvie, i sembla que uns altres actors (PSOE, Compromís, Podemos…) tindran ben prompte capacitat d’actuar, doncs promouen objectius ficticis o distorsionats, i tracten de confondre i dividir la societat (donadora de vots).

Entre nosaltres, el problema de l’aigua és cabdal. Els Governs han pressionat sempre per obtenir una resolució apressada, i no han sabut donar una resposta adequada. Les eleccions de cada moment els han condicionat. Finalment, per incapacitat, han abocat els usuaris i els regants de les conques del Xúquer i del Vinalopó a una guerra entre ells, de forma que tant la solució com el problema sembla recaure en les esquenes de l’altre. I no és així. Tots ixen perdent. Segons la UE els transvasaments són antieconòmics, de gran cost ecològic, i científicament indesitjats. L’eixida està en treballar per la reutilització de les aigües, la dessalació, i l’ús racional dels cabals. I no en enfrontar territoris, Alacant contra València, que tant agrada a la dreta i les seues tribunes mediàtiques. Només una de les tres dessaladores del sud (Torrevella) pot desenvolupar fins a “80 Hm3”. Recordem que es demana un transvasament de “12 hm3” per a abastiment humà.

Quant al sentiment de frustració o indignació de la ciutadania front a la precarietat i manca d’horitzó, la dreta sol generar falsos problemes o enemics, per tal de desviar la diana de la ira col·lectiva. Per exemple, “Llei de Senyes d’Identitat”, contestada per les Universitats valencianes, pel Consell de Cultura, per sentències del Tribunal Constitucional, del Tribunal Suprem… I enviaran a predicar els seus apòstols de la confusió, les secessionistes i contràries a les pròpies lleis i consensos de la Generalitat: Lo Rat Penat i la Real Acadèmia de Cultura, paradoxalment guardonades i subvencionades per la Generalitat.

A ramals d’estes actuacions que no reforcen la cohesió democràtica, s’emparen i creixen els grups agressius i hostils a la mateixa democràcia: “Amanecer Dorado” s’ha fundat estos dies a Alcoi, o les banderes i símbols nazis apareixen en la processó del 9 d’Octubre… Però no aconseguiran fer tremolar la terra.

 Jesús Moncho

 

Publicat el 13 novembre 2014

© Jesús Moncho Pascual. Tots els drets reservats.

Disseny web i allotjament de Clave de Web.

WP SlimStat