Jesús Moncho Pascual

Paella sense safrà

Sense carn ni peix ni safrà. Paella with Seared Foie Gras & Chanterelles. Ert i estirat sobre el cantell de la cadira, davant la taula, m’ho mirava de prop. Una visió poc acostumada, gens familiar. Potser fóra el gust definitiu, el paladar mai no vist. Paella amb foiegràs sense carn ni peix ni safrà. Com el món de hui. Un Tour sense campió (Armstrong en la picota), un creuer Costa Concòrdia enfonsant-se sense capità, un polític com Luis Bárcenas (22’5 milions) sense suficients caixes fortes en este país i per això se’n va fora, unes ONG de la solidaritat de Rafael Blasco sense destinataris ni hospitals ni pous d’aigua, una Generalitat Valenciana sense diners, sense “Agua (sanitat, educació…) para todos”, sense trellat.

Què ha passat?… Una revolució. Això: una revolució, on l’interés s’ha menjat l’ideal. No, l’ideal, no…, s’ha menjat la responsabilitat i el deure. Responsabilitat que, com vol dir la paraula, és respondre de l’obligació contreta davant d’algú. “Le doy una opinión personal (ens deia l’ínclit Felipe González): porque el desplazamiento del poder real, que se ha producido en los últimos 25 años, de los representantes de la democracia representativa hacia los centros de decisión financieros del mundo no se ha revertido”. O siga, ni ideal, ni responsabilitat, ni res de res. Només poder econòmic, poder financer, poder dels bancs i grups de pressió. Que la mare de Déu ens agafe confessats. Què hi farem?

Obrir camins nous o no explorats. Això que venen intentant els del 15-M o la Primavera Valenciana. Tornar, si és possible, la democràcia a la gent. Canviar la Llei electoral. Fiscalitzar pressupostos. Prioritzar despeses i projectes. Capacitat de revocar polítics. Tot amb participació ciutadana. I si no… potser continuarem assistint a frases i actuacions tals com: “somos la Comunidad más transparente de Europa”…, “consígueme 100 gramos de caviar”…

Camins als que, entre tots, haurem de buscar destinació, perquè camins que van a cap lloc, no són camins. Com una paella sense carn ni peix ni safrà no és paella.

Jesús Moncho

Publicat el 21 gener 2013

© Jesús Moncho Pascual. Tots els drets reservats.

Disseny web i allotjament de Clave de Web.

WP SlimStat