Jesús Moncho Pascual

LA DIÀSPORA

Fa goig trobar-se, quan u va pel món, amb gent semblant. Al seient del costat de l’avió, un xic de Múrcia, que se n’anava a provar sort en una empresa de comunicació; i a vora la finestreta, una xica d’Ontinyent. Ella, tècnica en tinys i tèxtils, se’n va a Dublín a fer d’au pair, on guanya més del que li oferia l’empresa del seu poble que fins i tot l’ascendia però amb sou i condicions molt precàries. El seu nòvio, enginyer en atur, espera reunir-se amb ella quan isca una oportunitat.El viatge es fa entretingut intercanviant tanta informació, malgrat les turbulències. Li han fet una entrevista i un test per Internet, conta el xicot, i ara li sufraguen el vol i l’estància per un curset, al final del qual sabrà si el contracten definitivament. Sort que tinga.

A l’altre costat del passadís va un xic de Benidoleig. Parlem de la Cova de Benidoleig i els balls i paelles que s’armegen allí per Sant Vicent. Músic (toca en la banda de música i en el grup “La Romàntica del Saladar” de Xàbia) treballa de mestre, en pràctiques, en una escola de Dublín. Li agrada, però vol continuar estudiant. I tocant el saxo. No pregunte més, no siga que encara m’isca més gent que se’n va d’Espanya de bon grat o per força. Quin remei queda!, diran…

Arribats ja, la recepcionista de l’hotel ens estalvia l’esforç nostre de trencar l’anglés. És d’Àvila. Vaja! El món s’ha tornat menut. U, siga de Benidoleig o d’Àvila, no troba camp d’acció ací, entre nosaltres. Joves superformats es veuen obligats a anar-se’n fora, a buscar-se la vida. Sis de cada deu joves valencians no tenen ocupació a casa nostra. És el fracàs de tota la societat. Amb els seus governants al davant. I només falta la burla de la llei i la permissivitat governamental: Alacant empara al seu si un 26% d’economia submergida, i genera un frau fiscal estimat a l’any de 9.000 milions E, coses estes que col•loquen en el mercat un gros pilot de treballadors sense drets, exposats a la precarietat. I, de retop, pilot de treballadors disposats a substituir amb menor sou i condicions els treballadors legals. El resultat és la pèrdua constant de les rendes salarials en una situació d’augment de l’atur, que afecta sobretot als joves i a les dones.

Davant d’açò, Nuevas Generaciones del PP valencià va muntant fòrums sota el títol d’”Ideas y Cañas”, donant a entendre que no veuen més enllà de la seua frivolitat. La ministra Fátima Báñez afirma que el “Plan Operativo de Empleo Joven” es posarà en marxa al llarg d’este mes de maig. Fa l’efecte que serà una simple aplicació de les ajudes de la UE a l’ocupació juvenil. Quan el camí seria tractar d’obrir vies estructurals per a l’empreniment a través de nous fronts com el cooperativisme, activitats sobre necessitats o millores de la societat, l’economia de la informació, allò local… Nous horitzons. I a noves polítiques, nous partits!

Jesús Moncho

Publicat el 28 maig 2014

© Jesús Moncho Pascual. Tots els drets reservats.

Disseny web i allotjament de Clave de Web.

WP SlimStat