Jesús Moncho Pascual

Guanyar-se la vida no és construir-se una vida

“Recuerdo el día en que fuimos a comprar las cortinas para el salón. Yo las quería claras, pero con un toque que recordara el sol del altiplano de mi tierra, de mi Ecuador natal. Amueblar el piso nos llevaba su tiempo. Poco a poco. Bueno…, ya pasó. El recibo mensual era demasiado para los tres días limpiando casas yo. Yo sola. A mi marido le dijeron que en tres meses le volverían a contratar. Han pasado nueve meses ya. Desde entonces, todas las mañanas él salía a pasear. Hasta que dejó de hacerlo; se quedaba en casa. Devolvimos las llaves al banco…” Conversa, esta, que delata com la vida de vegades es torna un nuc. De dures escomeses. De difícils decisions. Per a uns més que per a uns altres. Sí. Intentar eixir cap endavant. Intentar guanyar-se la vida. Intentar “guanyar-se la vida” és cosa distinta a “construir-se una vida”. La primera expressió sembla que significa “subsistir”, la segona dóna a entendre una mica més que això. Afortunat, pensem tots, qui puga anar construint-se una vida.

Les famílies, la societat, l’Estat, tots en una paraula, posem de la nostra part perquè això ocórrega.

El contrari, és a dir, la precarietat en els projectes de vida, col·loca les persones en la cruïlla permanent, on cada decisió equival a un tot o no-res, i en concret per a estes persones esmentades a dalt significa: país, casa, família, avenir… I pot ser que l’Estat acudisca en ajuda, amb atenció i seguretat social. No obstant això, ¿qui i com podrà mitigar eixe desfici, eixa angoixa generada per saber-se en la cruïlla permanent, davant del dia a dia no resolt d’un futur velat?

Sí. Guanyar-se la vida és cosa distinta a construir-se una vida. I no són meres expressions. Tant una com l’altra no deixen de ser grans reptes.

Grans reptes personals que, no per això, eviten ni aparten un altre repte major o més complex si és possible. En això la nostra llengua és fèrtil i hàbil a cercar expressions simples per a realitats enormes i complexes: “guanyar-se la vida” o “construir-se una vida” encara no és prou per a poder o senzillament saber “viure la vida”.

Jesús Moncho

Publicat el 6 desembre 2009

© Jesús Moncho Pascual. Tots els drets reservats.

Disseny web i allotjament de Clave de Web.

WP SlimStat