Jesús Moncho Pascual

ELS NOSTRES FILLS ADOLESCENTS

   “Marededéu!, el meu fill no fa els deures, veu massa la televisió, de vegades em diu mentides, arriba tard, i se’n va al llit a les tantes”… Així es descansen algunes mares, parlant entre si, del seu fill adolescent, el nou rei de la casa. O el tirà. Segons s’hi veja (o es patisca). El nostre humor no és el mateix a tothora. Es desferma. El controlem, el dominem. Ens trau dels nervis. És que en la vida hi ha de tot. Ser o fer de mare no és cosa senzilla. Tasca feixuga. Les dones han aconseguit entre nosaltres la incorporació a la vida activa i són el 46% de l’ocupació total laboral, percentatge equiparable a la UE. L’home, el marit, el pare, també fa per involucrar-se en les tasques de la casa, el projecte comú, l’educació dels fills… I és dur que un fill contravinga l’autoritat paterna. L’adolescent necessita provar camins inexplorats, eixir-se’n d’allò convencional, provar la seua força, afirmar-se… El seu creixement psicològic ho demana. Potser no sàpiga a ciència exacta on estan els límits. Ningú no hem nascut ensenyats fills; tampoc, pares.

   Tal volta, aquella necessitat paterna de protecció del seu infant, d’orientació, també de direcció o coacció en alguns moments, ara ja no siga funcionalment la més indicada. El dirigisme no sembla bona senda, segons quines etapes de la vida. Per a fomentar la responsabilitat i el compromís personal del jove, potser la millor manera siga reconèixer-li esferes de competència, capacitats de decisió pròpia… Encara que errem en alguna ocasió. La vida és un bategar. Això que se’n diu “cogestió” o “coparticipació” posa a cadascú davant del seu quefer, de la seua realitat, el força a prendre decisions per si mateix, el força a caminar…

“Imagina’t tota la gent vivint la seua vida en pau…Diràs que sóc un somniador, però no sóc l’únic…”, ens deia John Lennon. No hi ha res com viure en pau. Però, sense perdre de vista que la pau és l’estadi després del conflicte. El conflicte forma part de la vida, de la pau, de nosaltres. Vida, pau, nosaltres…: aquí estem.

www.jesusmoncho.com

Publicat el 12 novembre 2013

© Jesús Moncho Pascual. Tots els drets reservats.

Disseny web i allotjament de Clave de Web.

WP SlimStat