Jesús Moncho Pascual

Corrupció i Justícia

Estos dies el Consell d’Europa ens ha advertit sobre la dependència política de la Justícia, justament  enmig de la disputa fiscal-jutge Horrach-Castro, i quan la corrupció política (cas Rafael Blasco, Camps-  Gurtel-Nóos, Alperi-Castedo-Ortiz, Hernándezmateo-Carlosfabra, Emarsa, Terresmítiques-  Ciutatsdelallum-lesarts…) està destrossant les il•lusions i l’autoestima de la nostra societat, a més de les  arques i les institucions públiques. I, el que és més greu, sembrant de mines el teixit econòmic i  espitjant-nos cap a l’empobriment general. La Justícia, arribat el cas, està cridada a tornar les coses al  seu lloc i restablir la confiança. Però… és justa la Justícia? És veritat que tots som iguals davant la Llei?

Es dóna la circumstància que la majoria de polítics implicats en estos casos de corrupció estan aforats i no són perseguibles per jutjats ordinaris. Han de ser jutjats per alts i superiors Tribunals. I qui conforma estos tribunals?… El Tribunal Superior de Justícia Valenciana té bona part dels seus magistrats elegits directament pel Consell General del Poder Judicial, el qual, per descomptat, igualment elegeix els magistrats del Tribunal Suprem de l’Estat, els del Tribunal Constitucional (conjuntament amb Govern i Corts), i la majoria de l’Audiència Nacional. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), diguem-ne, mana de tots i disposa de l’administració i inspecció dels jutges i tribunals. I qui elegeix el CGPJ?… : doncs, Les Corts, és a dir, els polítics, els partits dominants, el PP i el PSOE. Front açò, Rosa Díez, líder de UPyD, es preguntava al novembre de 2013 “¿cómo se puede luchar contra la corrupción política si es el Gobierno quien nombra a los jueces que, al final, les tengan que juzgar a ellos por estos casos de corrupción?”… Però, més enllà de veus polítiques, l’expert en dret contenciós-administratiu, Chaves García, ens avisa “el hecho de que los vocales judiciales del Consejo General del Poder Judicial sean nombrados en su integridad por el Parlamento, en vez de ser elegidos por los propios jueces, se aparta del criterio de la Carta europea sobre el Estatuto de los jueces, aprobada por el Consejo de Europa en julio de 1988”. Finalment, l’Asociación de Jueces y Magistrados “Francisco de Vitoria” ha manifestat públicament el seu rebuig al sistema d’elecció polític dels vocals del CGPJ, titlat d’il•legítim i inconstitucional. Sembla que no hi ha res més a dir, sinó lamentar la dependència política i domesticació de la Justícia amb l’objectiu patent de protegir-se i tractar d’immunitzar-se penalment la pròpia casta política bipartidista . Ja només faltava la crida del Foro de Fiscales (El País, 13-1-2014) denunciant la manca de recursos per a investigar els cassos de corrupció, i l’excés de càrrega de treball amb la consegüent pèrdua de qualitat en el servici que presten. I, cas que es produira alguna condemna inevitable, l’existència de l’arbitrària i interessada prerrogativa governamental de l’indult deixa la Justícia trencada i burlada.

   Des de la solitud, el poeta ja feia tronar la força de les seues paraules “Diners (l’interés) de tort fan veritat, i de jutge bon advocat”.

Jesús Moncho

Publicat el 1 febrer 2014

© Jesús Moncho Pascual. Tots els drets reservats.

Disseny web i allotjament de Clave de Web.

WP SlimStat